Zbirke

Kulturno-povijesna zbirkaNastanak zbirke vezan je uz sam početak djelovanja Gradskoga muzeja Vukovar kada su se među darovanim predmetima našli i oni koji potpadaju u ovaj muzejski odjel. Zbirka nastavlja rasti donacijama, otkupima i nalazima. Kronološki gledano, predmeti pokrivaju period od kasnoga Srednjega vijeka sve do XX stoljeća. Uz kolekciju namještaja, zrcala i ura, potom stolnoga i kuhinjskoga posuđa i pribora te ljekarničke predmete i oružje, velik dio prikupljene građe pripada obrtničkim, odnosno cehovskim i zadružnim predmetima. Posebnu vrijednost čini zbirka od preko tisuću razglednica.

U listopadu 1949. po prvi su put prezentirani eksponati Kulturno-povijesne zbirke u zgradi negdašnje postaje diližansne pošte u sklopu barokne jezgre Vukovara. Točno dva desetljeća poslije prve izložbe počelo se s kreiranjem tada suvremene muzeološke koncepcije na novoj lokaciji u dvorcu Eltz, a novi muzejski postav je kompletiran 1972. godine kada je kronološkim slijedom kroz izložbene dvorane predstavljena prošlost i sadašnjost Vukovara. Od ukupno 24 prostora njih 10 bilo je popunjeno eksponatima Kulturno-povijesne zbirke.

Tijekom Domovinskoga rata jedan dio zbirke je, nažalost, nepovratno izgubljen ili otuđen, drugi je bio dislociran, dok se dio zbirke cijelo vrijeme rata nalazio na matičnoj adresi. Dislocirani predmeti su restituirani u prosincu 2001. iz Novoga Sada, odnosno u veljači 2003. iz Dalja, i otada se sustavnom zaštitom i konzervatorsko-restauratorskim postupcima priređuju za novu stalnu muzejsku izložbu.

Otvorenjem stalne izložbe u siječnju 2014. godine Kulturno-povijesna zbirka, smještena na prvom katu Dvorca, iznova prezentira kronološkim slijedom najvažnije točke u prošlosti grada i okolice od medijevalnoga Vukova do vukovarske recentne povijesti, u kontinuitetu kroz sedam izložbenih dvorana.