Zbirke

KnjižnicaKnjižnica Gradskog muzeja Vukovar nastaje postepeno od 50-tih godina prošlog stoljeća, zajedno s nastajanjem muzejskih zbirki. Najveći dio knjižničnog fonda sakupljen je darovima, ali i međumuzejskom razmjenom te kupnjom. Knjižnica se ubraja u specijalne knjižnice poluotvorenog tipa (građa se ne iznosi, nego se koristi u prostoru knjižnice).

Uz stručnu knjižničnu građu iz arheologije, povijesti, etnologije, umjetnosti te referentnu građu, kao najvrjednije izdvajaju se: Zavičajna zbirka (Vukovariensia), Zbirka starih i rijetkih izdanja.

Zavičajna zbirka (Vukovariensia) obuhvaća djela Vukovaraca, knjige tiskane ili izdane u Vukovaru, ili im je tema Vukovar. Vukovariensia obuhvaća naslove iz područja književnosti, povijesti, arheologije, umjetnosti, medicine, graditeljstva, ekonomije, prava, tiskarstva te Domovinskog rata. Poseban i značajan dio ove zbirke je periodika, odnosno stare novine i časopisi, koji su izlazili u Vukovaru (naročito uvezi Sriemskih novina, Vukovarskih novina, novina Borovo).

Zbirka starih i rijetkih izdanja

Zbirka sadrži više od 500 knjižnih jedinica, a čine ju knjige iz različitih područja ljudskog znanja, koje su objavljene u razdoblju od 16. do kraja 19. stoljeća. Najstarija knjiga u fondu knjižnice Gradskog muzeja Vukovar datira iz 16. stoljeća.

Pristup knjižničnoj građi
Knjižnica Gradskog muzeja Vukovar otvorena je za korisnike od ponedjeljka do petka 10 – 14 sati.
Korištenje knjižnične građe dogovara se ispunjavanjem i slanjem obrasca za pristup knjižničnoj građi na: mjemric@muzej-vukovar.hr.
Voditeljica knjižnice
Marina Jemrić, mag. bibl.
Kontakt: mjemric@muzej-vukovar.hr; 032 / 638 479

***
Preuzmite:
PRISTUP KNJIŽNIČNOJ GRAĐI - GRADSKI MUZEJ VUKOVAR