Muzej u zajednici

Vukovarski vodotoranj

Povodom početka radova na rekonstrukciji vodotornja u memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata, donosimo nekoliko arhivskih fotografija iz naše fotografske zbirke, kao i sadašnje stanje prilikom rekonstrukcije.

• Vukovarski vodotoranj izgrađen je na Mitnici uz poznatu Najparicu 1966.g.

Kako su pisale tadašnje Vukovarske novine „ovaj vodotoranj na nadmorskoj visini od 156,33 metra bit će jedan od najviših, najsuvremenijih i po kapacitetu rezervoara najvećih vodoopskrbnih objekata na Balkanu, pa i u Evropi.“

Građevinska visina samog tornja je 50,33 metra, a u sastavu vodotornja, na 34 metru (140,05 m nadmorske visine) izgrađen je i restoran, iznad kojeg je „čelična čaša“ – rezervoar sa 2 200 kubnih metara vode. U izgradnji vodotornja ugrađeno je 2 200 kubnih metara betona i 127 tona željeza. Restoran kapaciteta za 56 osoba imao je svoju kuhinju i sanitarne uređaje. Dolazak u restoran bio je omogućen dizalom za tri osobe, ali i stubištem. Vanjske stijene restorana bile su izrađene od duplog stakla od 4 mm u aluminijskim okvirima, omogućavajući prekrasan panoramski pogled na Vukovar i okolicu. Nažalost, već 1970.g. restoran je zatvoren zbog pucanja rezervoara i izlijevanja vode u restoran. Bio je još jedan pokušaj 1972.g. da se nakon saniranja štete ponovno otvori restoran, ali se od toga vrlo brzo odustalo.

Vodotoranj je u Domovinskom ratu 1991.g. doživio teška oštećenja.