Muzej u zajednici

Prof. dr. Antun Bauer

Prof. dr. Antun Bauer - arheolog, povjesničar umjetnosti, muzeolog, kolekcionar, donator i utemeljitelj muzeja, galerija i ustanova u kulturi u Republici Hrvatskoj

ANTUN BAUER rođen je 18. kolovoza 1911. u Vukovaru. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Vukovaru i Osijeku, gdje je maturirao 1930. godine. Studirao je arheologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i tu diplomirao 1935. godine. Slijedi i studijsko izučavanje u Beču 1935. – 1936. gdje priprema doktorsku disertaciju na temu „Rimska olovna plastika“ na osnovu koje je i doktorirao 1937. u Zagrebu. Bio je asistent i docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 1936– 1945. godine. Nastavnik je za povijest umjetnosti 1936.–1938. na Višoj školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Osnivač je i donator skulptura za Gipsoteku danas Gliptoteka HAZU, kojom rukovodi od 1937. do 1952. godine. U okviru Gipsoteke utemeljio je i Arhiv za likovnu umjetnost koji kasnije postaje Institut HAZU-a.

Dijelom svoje zbirke prof. dr. Antun Bauer potakao je osnivanje Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku 1940.-1941., a Muzeju u Osijeku poklanja zbirku odlikovanja 1942. godine. Zatim radi kao dugogodišnji direktor Hrvatskog školskog muzeja u Zagrebu od 1952. do 1964. godine. Osnivač (1955.), donator i direktor je Muzejskog dokumentacionog centra u Zagrebu od 1964. do 1976. godine, kada odlazi u mirovinu.

Od 1965. suosnivač je i voditelj Poslijediplomskog studija za muzeologiju pri Centru za studij bibliotekarstva, dokumentacije i informacijskih znanosti Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu. U svom stanu u Zagrebu u Krajiškoj 23 provodi dio korespondencije za Poslijediplomski studij muzeologije a u svemu tome veliku pomoć pružala mu je supruga dipl. iuris dr. sc. Antonija Bauer. Donacijom 1948. godine osniva GRADSKI MUZEJ U VUKOVARU - ispunjavajući time svoja ranije dana obećanja građanima Vukovara. Za osnivanje muzeja u Vukovaru poklanja: zbirku trofejnog oružja, numizmatičku zbirku, zbirku starih stilskih satova, stilski namještaj i zbirku umjetnina kojom formira buduću ZBIRKU BAUER i Galeriju umjetnina Vukovar. Osniva i Muzej grada Iloka 1952. godine. Sudjelovao je u osnivanju i organizaciji rada i drugih muzeja u Slavoniji, a 1950. godine i u reorganizaciji ICOM-a sa sjedištem u Parizu. Bio je član Družbe hrvatskog zmaja 60 godina i odlikovan je Zlatnim zmajem, između ostaloga i kao zaslugu za spašavanje spomenika Josipa bana Jelačića, te nosio titulu Prazmaj Vučedolski.

Predavao je na sveučilištima i međunarodnim skupovima u Beču, Grazu, Kolnu, Munchenu, Brnu, Pragu, Firenzi, Padovi i drugim velikim centrima u svijetu. Član je HAZU u dijaspori u Baselu.
Prof. dr. Antun Bauer umro je u Zagrebu 9. travnja 2000. godine.

Galerija slika