Muzej u zajednici

Festival domoljubne poezije - Pjesmom protiv zaborava

U Gradskom muzeju Vukovar, 16. studenog 2015. godine, održan je Festival domoljubne poezije Pjesmom protiv zaborava u organizaciji Udruge braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Festival se održava već treću godinu zaredom uz sudjelovanje autorica iz cijele Hrvatske. Ovogodišnji festival održan je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Grada Vinkovaca.

Predsjednica Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" Ljiljana Poje, napominje da se ovim Festivalom prije svega želi potaknuti na pisanje domoljubne poezije kako bi se kroz stih i riječ očuvale vrijednosti Domovinskog rata i sjećanja na sve poginule i nestale braniteljice i branitelje.

Na trećem festivalu pročitano je 10 prvoplasiranih pjesama, a 30 najboljih bit će objavljeno u trećem Zborniku domoljubne poezije UBDRVSŽ.

Po ocjeni Prosudbenog vijeća u sastavu Višnje Sorčić, Ivane Petričević, Marka Landeke i predsjednice Verice Marunčak, treće, drugo i prvo mjesto osvojile su Mirjana Pejak iz Siska, Dražena Kelava iz Tomislavgrada i Branka Mlinar iz Omiša.

U ime domaćina, Grada Vukovara, okupljene je pozdravila Marina Sekulić, pročelnica ureda za kulturu i Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar. S nekoliko domoljubnih pjesama u programu je nastupila muška pjevačka klapa Paorija iz Tordinaca.

Galerija slika