Izdvajamo

Održana izborna skupština Muzejske udruge Istočne Hrvatske

Izborna skupština Muzejske udruge Istočne Hrvatske održana je 22. studenog 2019. godine u svečanoj dvorani Glazbene škole Slavonski Brod u organizaciji Muzeja Brodskog Posavlja povodom 85. godišnjice Muzeja. Otvarajući Skupštinu predsjednica MUIH-a, Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, istaknula je ulogu muzejskih i galerijskih ustanova na očuvanju kulturne baštine u sredini njihova djelovanja, te istaknula važnost međusobnog povezivanja i djelovanja unutar Udruge na ostvarivanju zajedničkih izložbenih projekata, međusobnoj pomoći u rješavanju pravnih pitanja, te svih drugih stručnih tema koje doprinose unapređenju muzeologije primjenom muzejskih zakona i propisa. Prisutnima je prenijela pozdrave i želje za uspješnim radom Skupštine Ivice Poljička, državnog tajnika Ministarstva kulture RH i Hrvoja Manenice, pomoćnika ministrice kulture RH, koji zbog ranije dogovorenih obveza nisu mogli prisustvovati Skupštini. Ujedno je zahvalila na gostoprimstvu Mireli Jagodić, ravnateljici Glazbene škole Slavonski Brod te Hrvoju Špiceru, ravnatelju Muzej Brodskog Posavlja i njegovim suradnicima na uspješnoj organizaciji skupa.

U ime domaćina Skupštinu su pozdravili, Hrvoje Špicer, ravnatelj, istaknuvši nastojanja djelatnika muzeja kao i njihovog osnivača Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda da se iznađu rješenja za novi muzejski prostor kako bi se u novom stalom postavu prikazale vrijedne muzejske zbirke koje Muzej sakuplja i čuva već 85. godina. U ime grada Slavonskog Broda skup je pozdravio Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika, naglašavajući važnost djelovanja Muzeja te podržao potrebu traženja novih rješenja za proširenje Muzeja. Kako je u nizu prethodnih skupština bilo predstavljanje i aktualnih stručnih tema, tako su i ovom prigodom uslijedila izlaganja: dr. sc. Tamare Štefanec, arhivistkinje u Odjelu Zaštite i pohrane Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja je održala izlaganje pod naslovom Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima i Saše Tkaleca iz Centar za inovacije u kulturi, Zagreb, koji je izložio temu naslova Zaštita kulturne baštine u katastrofama. Oba predavanja izazvala su pozornost sudionika s obzirom da je tema usko vezana za problematiku djelovanja muzeja i povezanost sa zajednicom u kriznim situacijama izazvanim poplavama, potresima, požarima i drugim nedaćama. Temelj za ova izlaganja bila je poplava u Posavini 2014. godine u vrijeme koje su na spašavanju kulturne baštine sudjelovali muzeji Muzejske udruge istočne Hrvatske, djelujući unutar Stožera za obranu od poplava Vukovarsko srijemske županije. Spašena i restaurirana građa danas je temelj novoosnovanog Muzeja Cvelferije. Josipa Kralik, osnivačica i vlasnica tvrtke QtouR, Osijek, predstavila je Virtualni vodič kroz muzej QtouR i platformu za audiovizualno jednostavno i brzo pretraživanje sadržaja muzeja, kao i pregleda spomeničke baštine u njegovom okruženju korištenjem mobitela za očitavanje QR kodova.

Novi broj Glasnika slavonskih muzeja (god. XXX, br. 7), glasila Muzejske udruge istočne Hrvatske prezentirale su Janja Juzbašić, glavna i odgovorna urednica Glasnika (Zavičajni muzej „Stjepan Gruber“ Županja) i Danijela Ljubičić-Mitrović (Muzej Brodskog Posavlja) istaknuvši da ovaj Glasnik, u kojem je sudjelovalo 48 autora, od ovog broja dobiva status stručnog časopisa. Uz 23 novoprimljena člana Skupština je jednoglasno potvrdila dosadašnji rad MUIH-a te jednoglasno izabrala novo rukovodstvo na čelu sa predsjednicom dr.sc. Marinom Vinaj, čime se i sjedište iz Gradskog muzeja Vukovar, gdje je bilo u protekle četiri godine, seli u Muzeju Slavonije u Osijeku gdje će uz Izvršni i Nadzorni odbor djelovati u slijedećem četverogodišnjem razdoblju.

Skupština je završila podjelom novih iskaznica Udruge i Glasnika slavonskih muzeja, te zajedničkim druženjem na salašu „Sava“ u Bukovlju.