Aktualno

Koncertni ciklus Eltz - Duo Eolian

KONCERTNI CIKLUS ELTZ

Dana 19. travnja 2024. godine u Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar održan je peti koncert u Koncertnom ciklusu Eltz. Nastupio je Duo Eolian kojega čine flautistica Lucija Stilinović i harfistica Veronika Ćiković. Zajedno nastupaju na poznatim festivalima klasične glazbe u Hrvatskoj od 2018. godine. U programu su izvele djela J. S. Bacha, K. Selektovića, J. Iberta, O. Taktaksihvilia, I. Gotkovskya i G. Fauréa.

Završetkom koncerta ravnateljica Ana Filipović čestitala je i zahvalila gošćama na koncertu. Također zahvalila je i publici koja nas podržava, te Ministarstvu kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vukovaru na financiranju koncertnog ciklusa Eltz.

Najavljen je i sljedeći koncert 10. svibnja 2024. godine povodom dana Grada Vukovara kada će u Hrvatskom domu nastupiti Jazz orkestar oružanih snaga RH.

***
KONCERTNI CIKLUS ELTZ
Duo Eolian

autor video zapisa: Vedran Barić

***
19.4.2024. – Gradski muzej Vukovar, Mramorna dvorana u 19,00 sati

Duo Eolian
Lucija Stilinović, flauta
Veronika Ćiković, harfa

PROGRAM:
Johann Sebastian Bach Sonata za flautu i continuo u g-molu BWV 1020
Krešimir Seletković Slow motion
Jacques Ibert Entr'acte
Otar Taktakishvili Sonata za flautu i klavir u C-duru
Ida Gotkovsky Éolienne
Gabriel Fauré Fantazija op. 79

PREUZMITE:
PROGRAM

***
Duo Eolian - flautistica Lucija Stilinović i harfistica Veronika Ćiković – osnovan je 2018. godine, kada su obje glazbenice bile studentice Muzičke akademije u Zagrebu.

Od tada duo Eolian često nastupa na poznatim festivalima klasične glazbe u Hrvatskoj, kao što su: Dubrovačke ljetne igre, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Rapske glazbene večeri, Festival sv. Marka, Festival komorne glazbe u Čakovcu... Također, duo je nastupio u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici, Dvorani zajednice Talijana Circolo u Rijeci i Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Važno je istaknuti kako je duo Eolian imao prilike izvesti Mozartov koncert za flautu i orkestar na Dubrovačkim ljetnim igrama (kolovoz 2022.) uz Dubrovački simfonijski orkestar i Maestra Dawida Runtza. Koncert je popraćen ovacijama publike te prepoznat od strane kritike:

"Posebno je bilo zanimljivo promotriti sinergiju obiju solistica: bilo je očito da su uložile mnogo vremena i truda u izradi ideja interpretacije što je, naravno, bilo najočitije u njihovim promišljenim kadencama. Odabirom boje tona uspjele su timbar toliko različitih instrumenata približiti jedan drugome: harfa je po potrebi imala savršen legato koji je istovremeno izvodila flauta ili je pak flauta izvodila tečnu i „pikavu“ melodijsku liniju imitirajući harfu. Pri tome su, uz savršenu zajedničku preciznost, bez imalo razilaženja, uvijek zajedno ‘disale’ u brojnim muzikalnim fraziranjima." - Helena Skljarov, Glazba.hr

U rujnu 2022. duo Eolian osvojio je Prvo mjesto i Prvu nagradu na 11. međunarodnom natjecanju “Suoni d’Arpa” u Saluzzu, u Italiji. Uz tu nagradu, duo je nagrađen i nagradom grada Saluzza te je pozvan održati nekoliko koncerata u Saluzzu i Bologni.
U listopadu 2023. godine duo je nastupio u Trstu, u muzeju Revoltella na poziv Zajednice Hrvata u Trstu (Comunità Croata di Trieste).

Važno je spomenuti i da su Lucija i Veronika položile audiciju 2018. godine za Mediteranski orkestar mladih pod umjetničkim vodstvom Maestra Kazushija Ona s kojim su nastupale na turneji u Francuskoj (Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence).

PREUZMITE:
BIOGRAFIJA

***

Foto: Miroslav Šlafhauzer