Aktualno

Koncert ansambla Ars Longa

Dana 15. lipnja 2024. godine u Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar održan je koncert ansambla Ars Longa.

Članovi ansambla Monika Cerovčec, sopran; Ana Benić, barokna flauta; Stjepan Nodilo, barokna oboa i blokflauta; Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo i Linda Mravunac Fabijanić, čembalo, izvest će djela talijanskih baroknih majstora Vivaldija, Corellija, Gabriellija, Cecchina, Geminianija, Galuppija i Mancinija.

Ansambl Ars Longa nastao je kao rezultat nastojanja profesionalnih glazbenika da povežu ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema baroknoj glazbi. Iako je većina članova stalno zaposlena i uspješna na polju modernije glazbe (Monika Cerovčec je solistica Zbora HRT-a, Ana Benić solo flautistica orkestra Opere HNK u Zagrebu, Lea Sušanj Lujo članica Simfonijskog orkestra HRT-a, a Linda Mravunac Fabijanić viša umjetnička suradnica korepetitorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu), svi se jednako aktivno bave i povijesno osviještenom interpretacijom, prvenstveno u svom ansamblu, gdje se mogu posvetiti i bogatoj solističkoj literaturi za svoje instrumente/glas, ali i kao članovi Hrvatskog baroknog ansambla, gdje su već imali priliku surađivati s brojnim uglednim imenima europske scene rane glazbe. Najnoviji član ansambla oboist i blokflautist Stjepan Nodilo prvi je hrvatski puhač s diplomama s katedri specijaliziranih za ranu glazbu.
Upravo su barokni drveni puhački instrumenti osnova na kojoj ansambl Ars longa gradi svoj repertoar, pa je po tome jedinstven u Hrvatskoj.

Program njihova koncerta izabran je iz prebogate riznice talijanske barokne glazbe, čiji su odjeci najsnažnije utjecali i na bogatu kulturu hrvatskih gradova toga vremena.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ana Filipović i Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar pozdravile su sve prisutne i zahvalile se ansamblu na prekrasnom koncertu u Vukovaru.
Program se održava u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar i Hrvatskog doma Vukovar uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Galerija slika