Izložba

Izložba Dore Kovačević - Baština

U sklopu XXI. Adventskih svečanosti , 11. prosinca u galeriji Oranžerija otvorena je izložba akademske grafičarke i kiparice Dore Kovačević.

Dora Kovačević rođena je 1951. godine u Dubrovniku. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te kiparstvo u Parizu na Ecole nationale superieuere des arts decoratifs. Radila je kao profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izložba postavljena u Muzeju u grafici i tapiseriji za podlogu ima ptice sa hrvatskih kamenih spomenika kao i motive paške čipke te nosi naziv Baština, što je u ovoj godini proglašenoj Godinom europske kulturne baštine još jedan doprinos integriranja hrvatske baštine u europski kulturni krug.

Jedan od simbola našeg Grada kojim smo ove godine ukrasili borove i Adventski vijenac u našem muzeju izradila je upravo Dora Kovačević. To je Vukovarska bijela golubica koja sa porukama mira i ljubavi od 1999. godine do dana krasi na tisuće domova širom Hrvatske uvodeći nas u duh Božića, blagdana mira, svjetla i ljubavi.

Na izložbi je o vezi Vukovara i umjetnice govorila Ružica Marić, ravnateljica GMV, a svoj rad i duhovnu povezanost sa Vukovarom predstavila je umjetnica Dora Kovačević.

Prema likovnom rješenju autora postava Zorana Šimunovića, kustosa, tehničku realizaciju izveli su Saša Rajković i Ante Džalto, tehničari GMV.

Foto: Zoran Šimunović