Izdvajamo

Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar

Dana 27. siječnja 2017. godine u Gradskom muzeju Vukovar 10. godinu za redom održana je tradicionalna manifestacija NOĆ MUZEJA koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo i u kojoj sudjeluje preko 160 hrvatskih muzeja i kulturnih institucija.

Ovogodišnja tema je bila glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, a GMV se u temu uključio obilježavanjem 150 godina skladbe NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU autora J. Straussa ml.

Dunav kao odrednica života u Vukovaru i okosnica koncepcije stalnog postava Gradskog muzeja. U glazbeno scensko izložbenoj trilogiji prikazana je povijest glazbe od prapovijesnih udaraljki do jazza putem plesnih i glazbenih izvedbi zbora i grupa O.Š. Dragutin Tadijanović (Lidija Miletić i Maja Fras). Multimedijalna izložba prikazala je vukovarskog kompozitora tamburaške glazbe Dragutina Hruzu, VIS Basket prvi vukovarski sastav električnih gitara i vukovarsku himnu iz 60-ih ace Škrinjara Divni Vukovar. Novootvoreni stalni postav Zbirke Bauer bio je otvoren za posjetitelje.

Noć muzeja svojim izvedbama uljepšali su Slavonic jazz kvartet, gitarist Jimmy i DJ Ivan XL i gradski puhački orkestar. Na otvorenju je govorila ravnateljica muzeja Ruža Marić, a pročelnica za kulturu Marina Sekulić prisustvovala je otvorenju u ime gradonačelnika Ivana Penave.

Program Noći muzeja popraćen je i pedagoškom radionicom na temu razvoja glazbe (Joza Mihaljev, Danijel Služek, Mia Marušić).