Izdvajamo

1. adventska svijeća - XXI. Vukovarske adventske svečanosti

21 godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Javnom ustanovom u kulturi Hrvatskim domom Vukovar uz potporu Grada Vukovara, Vukovarsko - srijemske županije, Ministarstva kulture RH, Hrvatske turističke zajednice i mnogobrojnih prijatelja organizira Vukovarske adventske svečanosti koje nas vode kroz četiri tjedna Adventa.

Mnogobrojne priredbe su nastale na podlogama tradicijske kulture uz sudjelovanje mnogobrojnih gostujućih i domaćih izvođača koji nas uvode u Božić - blagdan svjetla, mira i ljubavi.

Prvu adventsku svijeću u Dvorcu Eltz upalio je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava. Adventski vijenac je blagoslovio gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a svečanosti paljenja prve adventske svijeće prethodio je igrokaz prema tekstu kojeg je priredila Lidija Miletić „Moj grad je nada, svjetlost i ljubav" u izvedbi Pavla Vukasa i Mateje Đumić, djece OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Mitnica, OŠ Nikole Andrića, djece iz Vrtića Vukovar I. i Zbora sveta Cecilija Vukovar, nakon čega je procesija pod nazivom „Svjetlosna rijeka ulicama grada", tradicionalno prošla ulicama Vukovara od Crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz.

Program se nastavio u Hrvatskom domu gdje je prikazan kratki film o povijesti Vukovarskih adventskih svečanosti pod nazivom " 20 godina Vukovarskih adventskih svečanosti 1998. - 2017." kojim se podsjeća kako je započeo povratak iz progonstva i kako je svih ovih godina Gradski muzej Vukovar zaista čuvar Hrvatske tradicijske baštine i uz pomoć svih je radio na kulturnoj obnovi našeg grada. Izborom tek malog broja fotografija iz bogatog arhivskog fundusa Gradskog muzeja Vukovar, u animaciji Studia D iz Vinkovaca naznačeno je bogato kulturno iskustvo koje je muzej stvarao kroz 20 godina sa prijateljima iz cijele Hrvatske.