Izdvajamo

1. adventska svijeća - XX. Vukovarske adventske svečanosti

Već dvadeset godina za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Javnom ustanovom u kulturi Hrvatskim domom Vukovar uz stalnu potporu Grada Vukovara organizira Vukovarske adventske svečanosti.

Prvu adventsku svijeću u Dvorcu Eltz u ime gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave upalila je zamjenica Ivana Mujkić te ovom prilikom svima poželjela mir i dobro te da blagdane provedu sa svojim najmilijima. Ovim su činom u Vukovaru započele jubilarne 20. vukovarske adventske svečanosti koje se ove godine održavaju pod geslom „Vukovar – to je moja zemlja – to je moj dom".

„Vukovar grad uzdignut iz pepela, grad očuvanja Hrvatske domovine u kojemu su izgrađeni novi domovi za novo povjerenje, razumijevanje, plemenitost, dobrotu, ljubav i zajedništvo. Danas je naš grad mjesto uljuđenog življenja i Vukovar je uistinu moja zemlja i moj dom. Drago mi je da smo se i ove godine okupili kako bismo prezentirali dio bogatstva tradicijske kulture vezane uz nadolazeće vrijeme Božića, vrijeme u kojemu zazivamo mir, ljubav i praštanje," istaknula je zamjenica Mujkić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić objasnila je kako je slogan ovogodišnjih adventskih svečanosti odabran zbog velikog odlaska mladih ljudi u potrazi za boljim životom te im je ujedno time i poruka kako će Vukovar uvijek biti njihov dom u koji su dobrodošli.

Samome paljenju prve adventske svijeće prethodila je procesija pod nazivom „Svjetlosna rijeka ulicama grada", a koja se tradicionalno odvija od Crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz.

Adventski vijenac je blagoslovio gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a glazbeno-scensku igru uz tradicijske običaje od adventa do Božića izveli su studenti Umjetničke akademije iz Osijeka, Dječji višeglasni zbor GOOŠ Dragutina Tadijanovića te KUD Vesele šokice iz Slavonskog Broda.

Program se odvijao u dva dijela: u crkvi sv. Filipa i Jakova glazbeno scensku igru PRIČE IZ MOGA GRADA izveli su Dramsko-recitatorska skupina Gimnazije Vukovar „SUNČANI GRAD“ koju su uvježbale profesorica Vesna Karaula i Tijana Pavliček, a nastupio je i Mješoviti zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem sestre Mirele. Scensku igru u dvorcu Eltz pod nazivom VUKOVAR – TO JE MOJA ZEMLJA - TO JE MOJ DOM izveli su studenti Umjetničke akademije iz Osijeka prema tekstu Lidije Miletić i u režiji Roberta Raponje, profesora na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Tehniku je postavio Dino Žužić, a scenu su osmislile Renata Devetak Roca i Vilma Vidović. Pjesmu Tvoja zemlja Alfi Kabilja na tekst Drage Britvića izveli su profesori GO OŠ Dragutina Tadijanovića koju je otpjevala je Maja Fras, voditeljica Dječjeg višeglasnog zbora uz pratnju na klaviru Vedrane Matić i na basu Darka Kujundžića. Tradicijske običaje izvela je grupa Vesele Šokice iz Slavonskog Broda.

Na kraju programa Zavičajno društvo Posušje iz Zagreba i Udruga gospodarstvenika Posušja uručila je Gradskom muzeju Vukovar narodne nošnje svoga kraja koje je uručio predsjednik Društva Vlado Begić i inicijator Ante Marić, redatelj HRT-a sada u mirovini.

XX. vukovarske adventske svečanosti osmislile su Ružica Marić, Ivanka Miličić, Lidija Miletić i Renata Devetak Roca. Jaslice uz Adventski vijenac izradila je Vilma Vidović, Adventski vijenac Cvjećarna Mimoza, svjetlosne ukrase izradio je Saša Rajković, a tehničko uređenje dvorca Ante Džalto, Mario Rajtarević i Matej Nadovski, a njima se priključuju u različitim djelatnostima i svi djelatnici Muzeja kroz četiri adventska tjedna: Ivana Nadovski, Rosanka Savić Mitrović, Olivera Crevar, Gorana Kušić, Ana Pavešković Burazer, Ljubica Raspudić, Jelka Vuletić, Zdenka Musulin, Zoran Šimunović, Toni Roca, Davor Kolarić.

Svečane torte su napravile Delicije u ime Grada Vukovara, Županije Vukovarsko srijemske i
Ministarstva kulture.