Izdvajamo

Četvrti kongres muzealaca Hrvatske

U Gradskom muzeju Vukovar, u Paviljonu II održan je treći dan IV. Kongresa muzealaca Hrvatske. Nakon plenarnog predavanja Mirele Hutinec, ravnateljice Muzeja vučedolske kulture, teme prezentacija bile su: Upravljanje muzejima, strategije razvoja, muzeji u budućnosti i Marketing, promocije, manifestacije. Održan je okrugli stol na temu Manifestacije u muzejima - primjer Noć muzeja. Završnim riječima Vlaste Krklec, predsjednice Hrvatskog muzejskog društva i Ružice Marić, ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar zaključen je IV. Kongres muzealaca Hrvatske.

Zahvaljujemo svim sudionicima na dolasku i radujemo se skorom viđenju u Gradskom muzeju Vukovar!

***
U Gradskom muzeju Vukovar u Paviljonu II, kao i dvorani vlastelinstva održan je drugi dan skupa s međunarodnim sudjelovanjem. Predavači drugog dana skupa izlagali su na temu zaštite građe, dokumentacije, međumuzejske i međunarodne suradnje, muzejske edukacije i izložbene djelatnosti.

Predstavljena su izdanja Hrvatskog muzejskog društva, a predstavili su se i sponzori. Sudionici skupa su uz uvodnu riječ ravnateljice Ružice Marić i vodstvo kustosice Gorane Kušić obišli stalni postav Gradskog muzeja Vukovar.

***
U Gradskom muzeju Vukovar u Paviljonu II Dvorca Eltz održan je prvi dan skupa s međunarodnim sudjelovanjem.

Skup je pozdravila i prezentirala četverodnevna događanja predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec. Skup su pozdravili Marijan Pavliček, dogradonačelnik grada Vukovara u ime gradonačelnika Ivana Penave, Grga Krajina, viši savjetnik za kulturu i sport Vukovarsko-srijemske županije u ime župana Bože Galića, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak pozdravio je sve sudionike i zaželio im uspješan rad u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, posebno prenoseći čestitke Gradskom muzeju Vukovar za osvojene nagrade Silletto Europskog muzejskog foruma za 2016. godinu, kao i nagrade "The Best in Heritage - Project of Influence" za drugo mjesto u konkurenciji nagrađivanih muzeja iz cijelog svijeta.

Plenarno predavanje na temu uloge Gradskog muzeja Vukovar u čuvanju memorije grada nakon ratnih razaranja 1991. godine održala je ravnateljica muzeja Ružica Marić. Sudionici prvog dana skupa izlagali su na temu muzejskih zbirki, a predstavljen je i Zbornik 9. skupa muzejskih pedagoga "Relacije i korelacije".

Glazbene točke izveli su učenici Glazbene škole Vukovar i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

***
Detaljan program Kongresa preuzmite ovdje:
PROGRAM KONGRESA