Edukacija

Razvoj glazbe od prapovijesti do 21. stoljeća - pedagoška radionica - igraonica

Dana 27. siječnja 2017. godine u sklopu manifestacije Noć muzeja koja se u Gradskom muzeju Vukovar održava 10. godinu za redom predstavljena je pedagoška radionica-igraonica RAZVOJ GLAZBE OD PRAPOVIJESTI DO 21. STOLJEĆA.

Putem slagalica i igara pamćenja te glazbene lente vremena i oslikavanja glazbala djeca su se upoznala sa raznim vrstama glazbe i glazbenih instrumenata, ali i povijesnim slijedom razvoja glazbe kao umjetnosti i zabave. Od prve flaute stare 60 000 godina preko Starog Egipta (2000 godina pr. Kr.), 1. st. i glazbe Starog Rima, srednjovjekovne glazbe (14.st.), renesanse glazbe (16.st.), barokne glazbe (17.st.) i Straussove skladbe iz 1867. Na lijepom plavom Dunavu do 20. i 21. stoljeća djeca su upoznala udaraljke, aulos, flautu, liru, kitaru, harfu, violinu, gitaru, tambure, čembalo, klavir, filharmonijski orkestar i solo glazbenike kroz povijest.

Radionicu-igraonicu su pripremile arheologinja Gorana Kušić i muzejski pedagog Ivana Nadovski, prof. Sudionike radionice doveli su ravnatelj O.Š. Antun Bauer gospodin Joza Mihaljev te profesori likovne i glazbene kulture Mia Marušić i Danijel Služek.