Događanje

Virtualna šetnja izložbom japanske keramike: Yakishime - metamorfoza zemlje

Povodom obilježavanja svjetskog Dan muzeja 18. svibnja, prošećite s nama postavom izložbe japanske keramike YAKISHIME: METAMORFOZA ZEMLJE koju, u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar i Veleposlanstva Japana u RH, Japanske fondacije, u Dvorcu Eltz možete razgledati od 27. travnja do kraja svibnja 2021.

Izložba japanske keramike je do sada predstavljena u nekoliko europskih zemalja, a fokusira se na tehniku izrade keramičkog posuđa pod istim imenom - yakishime - a koja podrazumijeva zagrijavanje neglazirane gline na jakoj vatri s varijacijama intenzivno visokih temperatura. Iako je jedna od najosnovnijih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima unutar Japana. Ova izložba ima za cilj prikazati jedan aspekt japanske kulture kroz istraživanje yakishime tehnike, počevši od najranijih primjera prema suvremenim.

Najraniji primjerci keramike proizvedene u yakishime tehnici datiraju iz četvrtog ili petog stoljeća. No, sama je tehnika čvrsto utemeljena u periodu od dvanaestog do sedamnaestog stoljeća, te se velika količina yakishime keramike proizvodi u svim velikim centrima ovog zanata u Japanu, uključujući Bizen, Shigaraki, te Tokoname. Na ovoj izložbi posjetitelji imaju priliku vidjeti praktičnu yakishime keramiku dviju vrsta: pribor za ceremoniju čaja, koja je imala ogroman utjecaj na razvoj japanske tradicionalne kulture, i pribor za jelo, koji je postao neizostavan dio svakodnevice u Japanu. Izložba također uključuje i ukrasne predmete, odnosno predmete koji nisu namijenjeni za upotrebu, a koje su stvarali suvremeni umjetnici u keramici po principima izrade u yakishime tehnici.

Prošećite s nama postavom izložbe:
YAKISHIME: METAMORFOZA ZEMLJE