Događanje

Počela provedba projekta "Psst! - Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu"

Počela je provedba projekta "Psst! - Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu - Razvoj modela sudioničke scenske kulture u Vukovaru" koji odobren kroz Poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi. Nositelj projekta je Hrvatski dom Vukovar, a partneri na projektu su Grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, KUD Kolo, HKGD Dunav i Društvo Hrvatska žena Vukovar. Razvojna agencija Vukovar d.o.o. pružiti će tehničku pomoć u provedbi projekta.

Cilj projekta „Psst! – Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu" je stvaranje uvjeta za aktivaciju organizacija civilnog društva i građana razvojem znanja i umrežavanjem dionika prema cilju sudioničke kulture i stvaranju novih kulturnih sadržaja. Ukupna vrijednost projekta je 580.729,93kn uz 100% sufinanciranja.

Projekt se sastoji od 2 elementa. Kroz prvi element se planira razvoj kapaciteta udruga i građana za uključivanje u procese upravljanja u kulturi i razvoj njihove savjetodavne uloge u scenskoj kulturi prema lokalnoj samoupravi. Ta uloga će se razviti kroz radionice za zainteresirane pojedince, uspostavljanje Savjeta za scensku kulturu te izradu strateških dokumenata iz područja djelovanja i razvoja scenske kulture na području grada Vukovara.

Drugi element projekta za cilj ima uključivanje udruga i građana u stvaranje kulturnih sadržaja u svim fazama njihove pripreme i izvedbe. Projektom će se provesti aktivnosti istraživanja lokalnih priča te radionice scenskog stvaralaštva za građane. Radionice će obuhvatiti sve faze pripreme kazališne predstave od dramaturgije, preko izrade scenografije i kostima do glume i režije te konačno izvedbe predstave na sceni Hrvatskog doma Vukovar. Cilj ovih aktivnosti je izdavanje knjige vukovarskih priča i legendi te produkcija i izvedba predstave temeljene na odabranim pričama iz knjige. Na taj način će se stvoriti jedinstveni kulturni proizvod koji će, osim poticanja građana za aktivnije uključivanje u kulturno stvaralaštvo, biti i izvrsna promidžba Vukovara i njegovih kulturnih vrijednosti.

Radionice koje će se provesti kroz projekt za cilj imaju okupiti zainteresirane građane u sudjelovanju u postavljanju nove predstave Hrvatskog doma Vukovar, a provesti će se slijedeće radionice:

* Strateško planiranje, izrada programa i projektno oblikovanje
* Planiranje scenografije
* Izrada scenografije
* Dramaturgija
* Režija
* Gluma
* Kostimografija, dizajn i izrada krojeva kostima
* Šivanje i vezenje narodnih nošnji
* Šivanje i ukrašavanje baroknih kostima

Ukoliko vas zanima više o projektu ili vas zanima sudjelovanje na nekim od predviđenih radionica slobodno se obratite nama ili provoditeljima projekta na e-mail Psst.hdvu@gmail.com .

***
Foto: www.vukovar.hr