Događanje

Islamska arhitektura u Hrvatskoj - Osmanska i suvremena baština - predstavljanje knjige

U utorak 18. lipnja u 19.00 h održana je promocija knjige Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj arhitekata dr.sc. Zlatka Karača i dr.sc. Alena Žunića u Dvorani vlastelinstva Gradskog muzeja Vukovar.

U knjizi je obrađena gotovo nepoznata, a vrlo vrijedna islamska baština u Hrvatskoj koju su autori cjelovito istražili i interpretirali, kako u povijesnome sloju osmanskih spomenika 16. i 17. st., tako i u sloju moderne i suvremene islamske arhitekture 20. i 21. st.

Knjiga je rezultat gotovo desetgodišnjeg istraživanja (terenskog, arhivskog, bibliografskog), pri čemu je originalni doprinos autora, uz ostalo, vidljiv i u razvoju znanstvene metode obrade građe promatrane uvijek sintezno, no u simultanome dijakronijskom, topografskom i tipološkom sagledavanju unutar kultuloškoga konteksta vremena, te osobito u formuliranju univerzalnog modela interpretacije osmanske urbanizacije naših prostora. Istraživanje je provedeno na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru znanstvenog projekta Heritage Urbanism voditelja akademika Mladena Obada Šćitarocija.

Knjiga je odmah po objavi polučila međunarodni uspjeh osvojivši Nagradu Ranko Radović za najbolje teorijsko djelo o arhitekturi i gradu u 2018. godini.

Promociju knjige otvorila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić predstavljajući autore i njihov istraživački rad ističući posebno ulogu Vukovarca Zlatka Karača kao člana Stručne komisije Ministarstva kulture za procjenu ratnih šteta na spomeničkoj baštini razrušenog Vukovara. Zdenka Predrijevac, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru predstavila je ovo monolitno izdanje nakon čije riječi je arhitekt Karač uz PP prezentaciju održao predavanje o islamskoj arhitekturi i umjetnosti u Hrvatskoj dajući poseban naglasak na turski Vukovar.

Galerija slika