Događanje

Gradski muzej Vukovar u obnovi kulturnog života Vukovara

Gradski muzej Vukovar vratio se u Vukovar kada je započeo proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Svoje djelovanje ondje započeo je 27. svibnja 1998., u razrušenom dvorcu Eltz, iznalazeći načine da, u nemogućim okolnostima povratka, srušenoga grada i razorenih ljudskih sudbina, udahne život ubijenom prostoru, organizirajući niz aktivnosti kojima je osnovni cilj bio okupiti sve ljude dobre volje da zajedno s Vukovarcima povratnicima sudjeluju u kulturnoj i duhovnoj obnovi grada.

Dvorac Eltz, ovako obnovljen, jedinstveni je muzeološko-galerijski, znanstveni i multimedijalni centar u kojemu se čuva i prezentira kulturna baština kao element nacionalnog identiteta i kontinuiteta života na ovom području.

Za svoj rad na kulturnoj obnovi Vukovara i vraćanju života u razrušeni grad te uključivanju lokalne zajednice u svoje djelovanje, Gradski muzej Vukovar dobio je prestižnu europsku nagradu Silletto – EMYA 2016, koju mu je dodijelio Europski muzejski forum u San Sebastianu u Španjolskoj.

Gradski muzej Vukovar u obnovi kulturnog života Vukovara