Aktualno

XXV. Vukovarske adventske svečanosti - 1. adventska svijeća

UPALJENA PRVA ADVENTSKA SVIJEĆA

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar, Franjevačkog samostan Vukovar i Turističke zajednice Vukovar otvorene su 25. vukovarske adventske svečanosti koje ove godine nose naziv „Vukovar - grad susreta“.

Kako stoji u uvodnom tekstu, svakog čovjeka pa tako i grad oblikuju susreti koje živi na svome životnom putu u nadi da će se u svojim sjećanjima susresti svi koji su tijekom ovih 25 godina ljubavlju i požrtvovnošću gradili grad Vukovar.

Program svečanosti započeo je u Crkvi sv. Filipa i Jakova glazbeno scenskim prikazom biblijskog susreta Marije i Elizabete kojeg su izveli Fama Vukovar, Župni zbor Svete Cecilije Vukovar i VIS Damjan pod vodstvom Mihaele Stanić, autorice teksta. Svjetlost s adventskog vijenca prenesena je u Gradski muzej Vukovar.

Naglašavajući 25 godina održavanja Vukovarskih adventskih svečanosti, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ružica Marić istakla je bezbroj susreta koji su se odvijali prvo u razrušenim, a zatim obnovljenim zgradama dvorca Eltz, crkve sv. Filipa i Jakova i Hrvatskog doma Vukova, prezentirajući tradicijske običaje, ali i suvremeni kulturni trenutak Hrvatske.

Adventski vijenac posvetio je vukovarski gvardijan Josip Poleta. Prvu svijeću upalio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je u svom obraćanju zaželio da mir i nada ispune svaki vukovarski dom te se zahvalio svima koji već godinama sudjeluju u pripremi adventa.

Svečanost u dvorcu Eltz održana je na temu susreta uz sudjelovanje učenika OŠ Dragutina Tadijanovića prema tekstu Lidije Miletić. Adventske i tradicijske pjesme izvela je muška pjevačka skupina Stanari, koju čine pjevači iz više mjesta Cvelferije, a tradicijski običaj Adam i Eva, izveli su članovi KUD Tomislav iz Županje. Završnu pjesmu Narodi nam se Kralj nebeski izveli su svi izvođači kojima su se pridružili i Plesni ansambl i Tamburaški orkestar HKGD Dunav izvodeći na kraju i splet narodnih kola.

Izložba dječjih crtež i božićnih čestitki djece vukovarskih vrtića i škola prati sva božićna događanja.

Program je pratilo otvorenje Kutka Djeda Božićnjaka, božićnog srijemskog sela, betlehemskog naselja uz okuse i mirise božićnih delicija te koncert grupe Akvarel.