Aktualno

XXIV. Vukovarske adventske svečanosti 2021. - upaljena I. adventska svijeća

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar, Franjevačkog samostan Vukovar i Turističke zajednice Vukovar otvorene su 24. vukovarske adventske svečanosti koje ove godine simbolično nose naziv „Vukovar – 30 godina u zagrljaju obitelji“.

Ravnateljica muzeja Ružica Marić pojasnila je naziv činjenicom da je papa Franjo proglasio ovu godinu godinom sv. Josipa - zaštitnika obitelji, a kojeg je 10. lipnja 1687. godine Hrvatski sabor jednoglasnom odlukom proglasio zaštitnikom hrvatske domovine, želimo naglasiti trideset godišnji period od početka Domovinskog rata u kojem je i Vukovar zaštitnik naše vukovarske obitelj, a istovremeno i u zagrljaju i zaštiti naše domovine Hrvatske.

Program svečanosti započeo je u Crkvi sv. Filipa i Jakova gdje su djeca OŠ Dragutina Tadijanovića prema tekstu Lidije Miletić izvela kratki prikaz života sv. Josipa te adventsko svjetlo s vijenca u crkvi prenijeli u dvorac Eltz. Učenike je uvježbala Nikolina Burčak.

Svečanost u Dvorcu održana je uz sudjelovanje HKGD Dunav koji su izvodili adventske pjesme. U programu je predstavljena izložba fotografa, kipara i slikara Stephana Lupina o kojoj je govorila autorica izložbe dr. art. Mirna Rudan Lisak. Kratkim osvrtom posjetiteljima se obratio i Stephan Lupino ističući svoje duboke emotivne i prijateljske veze s Vukovarom. Cjelokupan program Adventa u Vukovaru predstavila je Marina Sekulić, direktorica TZ Vukovar.

Prvu svijeću upalio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je u svom obraćanju zaželio da mir i nada ispune svaki vukovarski dom te uz zahvalu svima koji su već godinama sudjelovali u pripremi adventa otvorio izložbu Stephana Lupina i Advent u Vukovaru koji ove godine nosi naziv Čarolija u Eltzu.

Program je pratilo otvorenje Kutka Djeda Božićnjaka, božićnog srijemskog sela, betlehemskog naselja uz okuse i mirise božićnih delicija te koncert grupe Gitarel.