Aktualno

Radionica i izvedba - PROSTOR NI JA

Koraljka Begović, Matija Kralj i Nastasja Štefanić -
PROSTOR NI JA / radionica i izvedba

RASPORED
27.11.2020. RADIONICA od 17 do 20,30h
28.11.2020. IZVEDBA u 19h

Radionice su namijenjene za sve zainteresirane starije od 16 godina bez obzira na dosadašnje iskustvo u kazališnom izražavanju ili tehničkoj podlozi. Od opreme je na radionicu potrebno donijeti mobitel i/ili fotoaparat te udobnu odjeću i obuću u kojima je omogućeno nesmetano kretanje.
Prijavu na radionicu je potrebno predati do 25.studenog 23:59 sati putem ovog linka:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeDr1QHDyzQxukNzGgUc9A-nVX9sqHLdm_u6fwDDCEIXO4Xgw/viewform


O radionici
Osnovna tema radionice je bavljenje prostorom kroz tri medija – pokret, slika/video i zvuk. Kako promatrati i reagirati na prostor koji nas okružuje,bio on unutarnji ili vanjski, zatvoreni ili otvoreni, prirodni ili urbani?!

Koreografkinje i plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić će kroz različite improvizacijske zadatke/igre polaznike učiti o pojmu vlastite kinesfere, odnosu spram prostora u kojemu se nalaze te kako utjeloviti različite prostorne elemente koji ih okružuju (linije u prostoru, oblike,
teksture). Nastasja Štefanić koja je ujedno i glazbenica će s polaznicima raditi na osluškivanju prostora i svog tijela u pokretu te kako prikupljati i snimati različite zvukove oko sebe. Video umjetnik Matija Kralj polaznike će podučiti osnovama snimanja tijela u pokretu, ali i prostora u kojemu se tijelo kreće. Cilj ovih zadataka i same radionice je produbiti svijest o sebi i o prostorima u kojima se svakodnevno nalazimo, krećemo se, boravimo. Kao finalni produkt voditelji radionica će s polaznicima kreirati pokretno-zvučno-video instalaciju u prostoru.

O izvedbi
Polazišna motivacija za rad na interdisciplinarnom projektu Prostor ni ja je želja za istraživanjem teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi. Na koji način specifična obilježja (i zakonitosti) određenog/ih prostora uvjetuju kretanje tijela?

Kako tijelo reagira, djeluje i ponaša se u različitim vrstama okoliša? Pitanje prostora u plesu nije samo pitanje jednog konkretnog istraživačkog procesa i načina stvaranja specifičnog plesnog vokabulara. Pitanje prostora u plesu postaje politično pitanje. Koliko je ples kazališna umjetnost i što sve utječe na plesnu poetiku uslijed stvaranja materijala u specifičnom prirodnom ili urbanom okruženju? Na koji način se ples kao kazališna umjetnost mijenja unutar odluke izmještanja prostora, odnosno korištenjem drugog, ne-kazališnog prostora? Ti drugi odnosno drugačiji prostori postaju takozvanim privremenim autonomnim zonama u kojima informacija postaje ključna alatka koja čini rez s
formalnim oblicima i brojnim pokušajima trajnosti koje strukturirani sustav nameće gušeći individualnu kreativnost.

Autorski tim:
Koreografija i izvedba: Koraljka Begović i Nastasja Štefanić
Video i montaža: Matija Kralj
Zvuk: Nastasja Štefanić
Dramaturgija: Nikolina Rafaj
Kostimografija: Dalibor Šakić
Produkcija: Koraljka Begović
Fotografija: Matija Kralj

O autorima
Nastasja Štefanić je profesionalna plesačica, koreografkinja, glazbenica te glazbeni i plesni pedagog. Završila je preddiplomski i diplomski studij viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te preddiplomski studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim što se bavi autorskim radom, redovito surađuje s domaćim i stranim plesnim umjetnicima. Njezini autorski radovi prikazani su na nekolicini festivala u Hrvatskoj i inozemstvu (UK, Mađarska, Češka, Njemačka). Radi kao asistentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. godine u statusu je slobodnog umjetnika.
https://vimeo.com/user55182280

Koraljka Begović plesačica je suvremenog plesa, kreativna producentica i joga učiteljica. Završila je edukaciju za plesače na Tanzfabriku u Berlinu, dvije godine edukacije na plesnom odsjeku na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te MA studij suvremene plesne izvedbe na sveučilištu u Limericku, Irska. Bavi se autorskim radom te surađuje s brojnim koreogra ma i pedagozima. Njezini radovi te projekti u kojima je surađivala prikazivani su u Hrvatskoj, Irskoj, Sloveniji i Njemačkoj. Završila je BA studij za predškolski odgoj u Zagrebu i Kulturni menadžment u Zadru te od 2007. radi i kao producentica. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Matija Kralj je video umjetnik i snimatelj koji je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek novi mediji. Njegov je rad uglavnom usredotočen na dokumentiranje migracijskih tematika, granica i konfliktnih zona. Tijekom posljednje četiri godine pratio je i bilježio migracijski priljev na takozvanoj balkanskoj ruti, sve od slovensko-hrvatske do tursko-sirijske granice. U bliskoj suradnji s Anom Danom Beroš, arhitekticom i kustosicom, sudjeluje u istraživanju Geotrauma u kojem se dokumentira preostala značajnost europskih migracijskih politika (istraživanje na lokacijama - Mardin, Turska; Lezbos i sjeverna Grčka; Lampedusa, Italija; Ceuta, Španjolska; Nova Kladuša; BiH; Šid, Srbija) i njegov utjecaj na suvremena društva.
https://matija-kralj.tumblr.com/
https://vimeo.com/user48667269