Aktualno

Od razaranja do obnove - Gradski muzej Vukovar - 30 godina čuvar memorije grada

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara a uz 30. godišnjicu početka Domovinskog rata u Gradskom muzeju Vukovar 13. studenoga otvorena je multimedijalna izložba 30 GODINA OD RAZARANJA DO OBNOVE – Gradski muzej Vukovar čuvar memorije grada.

Na izložbi je izložen mali dio bogatog fundusa foto arhiva Gradskog muzeja Vukovar kako bi se autorskim fotografijama i video zapisima prikazala uloga Muzeja kao čuvara baštine i memorije grada Vukovara u vremenskom rasponu od strahovitog razaranja dvorca Eltz 1991., života u progonstvu (1991.-1997.) do vremena povratka, obnove i uspostavljanja kulturnog života Vukovara sve do 2021. godine kada djeluje u obnovljenom dvorcu Eltz kao nositelj mnogobrojnih hrvatskih i europskih nagrada.

Fotografije dokumentiraju vrijeme strahovitih razaranja kojima je dvorac Eltz i Gradski muzej Vukovar bio izložen kao prva meta bombardiranja 25. kolovoza 1991. godine i tako postao simbolična naznaka sve nakaznosti agresije na Vukovar i domovinu Hrvatsku.

Izložba također pokazuje vrlo zahtjevne procese obnove kompleksa dvorca Eltz koji je u cijelosti obnovljen u sklopu projekta Vlade RH i Razvojne banke vijeća Europe, a kojeg je pod nazivom „Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol“ provodilo Ministarstvo kulture RH. U obnovi je sudjelovalo stotinjak stručnjaka različitih profila kako bi dvorac Eltz bio obnovljen po svim smjernicama konzervatorske službe i postao važan čimbenik u vraćanju memorije grada Vukovara sa svim ostalim obnovljenim spomeničkim vrijednostima razorenim u Domovinskom ratu.

Fotografije i video zapisi prate život u progonstvu kada je Muzej djelovao prvo u Muzejskom dokumentacijskom centru, a zatim u Muzeju Mimara u Zagrebu. Slijedi razdoblje od 1997. godine nakon povratka u Vukovar i povrata otuđene muzejske građe iz Novog Sada 2001. godine kada započinje složen proces priprema za izlaganje u stalnom postavu.

Fotografije donose atmosferu djelovanja muzeja u vremenu od 1997. do danas koje je obilježeno nizom manifestacija među kojima se ističu Vukovarske adventske svečanosti, Vukovarski festival komorne glazbe, Nebo nad Vukovarom, Vukovarski salon i druge koje je Muzej pokrenuo 1998. u razrušenom dvorcu Eltz i koje se tradicionalno održavaju do danas.

Fotografije izloženih zbirki pozivaju posjetitelje da posjete stalne postave od kojih je prvi otvoren u siječnju 2014. godine u Velikom dvoru predstavljajući arheološku povijest vukovarskog kraja, povijest grada Vukovara od prvih pisanih spomenika do Domovinskog rata, zatim etnografske vrijednosti mjesta u okolini Vukovara te izuzetnu zbirku narodnih nošnji svih hrvatskih županija. Slijedilo je otvaranje stalnog postava Zbirke Bauer u siječnju 2017. godine te 27. svibnja 2018. godine otvaranje stalnog postava Zbirke Muzej Vukovara u progonstvu - donacija hrvatskih i europskih umjetnika, ustanova i pojedinaca otvorenom točno na 20. godišnjicu od povratka Muzeja na domicilnu adresu i početka rada u razrušenom dvorcu Eltz 27. 5. 1998.

Muzej je dobio mnogobrojne nagrade među kojima je za svoje djelovanje u zajednici, a prema ocjeni Europskog muzejskog foruma i nagradu EMVA Silletto za najbolji muzej Europe 2016. godine u konkurenciji između 49 muzeja iz 24 europske zemlje.

30 godišnji put muzeja predstavila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, svoj osvrt na dane rata i progonstva dala je Zdenka Buljan, ratna ravnateljica Muzeja, a izložbu je otvorio Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika Vukovara Ivana Penave.
Likovni postav izložbe dao je Zoran Šimunović, kustos, dok su tehničku realizaciju izvršili Ante Džalto i Saša Rajković.

Izložba se može razgledati uz stroge epidemiološke mjere sve do 25. studenoga 2021. godine.