Aktualno

Glasovirski koncert - Yoko Nishii

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Hrvatske matice iseljenika – Podružnica Vukovar, u Mramornoj dvorani dvorca Eltz 15. rujna 2022.godine održan je koncert pijanistice Yoko Nishii iz Japana.

Program koncertne večeri: Johan Sebastian Bach (1685-1750): Chaconne in D Minor (arr. by Ferruccio Busoni) ; Kosaku Yamada (1886-1965) : Karatachi-no-Hana (The flowers of the orange jasmine trees) ; Božidar Kunc (1903-1964) : Nokturno in F Sharp Minor Op.32-1 ; Sergei Rachmaninov (1873-1943) : Piano Sonata No. 2 in B Flat Minor Op. 36 (revised edition, 1931)

Bio je ovo drugi koncert Yoko Nishii u Vukovaru nakon što je 2015. godine u Mramornoj dvorani održala koncert s djelima violinističkog virtuoza i skladatelja Franje Krežme i violinskim minijaturama japanskih skladatelja.

Koncertom Yoko Nishii nastavljena je vrlo uspješna suradnja Gradskog muzeja Vukovar s Veleposlanstvom Japana s obzirom da smo u prethodnim godinama vukovarskoj publici imali priliku predstaviti nekoliko značajnih izložbi japanske umjetnosti: 2015. godine izložbu "Vedrina japanskog kilta", 2020. godine "Umjetnost i ljepota japanskih lutaka" i 2021. godine izložbu male keramika "YAKISHIME – Metamorfoza zemlje".

U želji za nastavkom suradnje veleposlanik Japana Iso Masato posjetio je Vukovar i Gradski muzej Vukovar, koje destinacije je odabrao na samom početku svog mandata na novoj dužnosti u Republici Hrvatskoj.

***
YOKO NISHII rođena je u gradu Ise u Japanu i od četvrte godine života pohađa satove klavira kod Mitsuko Tomio, a kasnije kod Naofumija Kaneshigeja, Kyoko Ogawe i Hitoshija Kobayashija. Diplomirala je francuski jezik i književnosti na Sveučilištu Keio u Tokiju (1998). Iste godine, odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000), a potom postiže i stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001). Usavršavanje nastavlja na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao stipendistica japanske Vlade (2005- 2007), u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković” (2001- 2003). U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza. Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja. Od 2014. do 2019. predavala je na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.

Održala je brojne solističke recitale u Hrvatskoj (oko 50 solističkih recitala u 24 grada), Italiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Herzegovini te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom. U prosincu 2018. održala je koncert koji su zajedno organizirali Veleposlanstvo Japana i Hrvatska radiotelevizija, povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, uz prijenos uživo na Hrvatskoj radioteleviziji.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji hrvatskih skladatelja i hrvatske glazbe. U veljači 2015. objavila je prvi CD u svijetu s kompletnim klavirskim opusom Dore Pejačević, povodom 130. godišnjice njezina rođenja, u izdanju japanske diskografske kuće ‘Herb Classics’.

U srpnju 2020. objavila je novi CD album “Yoko Nishii plays Segei Rachmaninov”.

(Preuzeto: https://www.yokonishii.com/hrvatski/zivotopis/)